Skörd dina egen odlade grönsaker.

Så kan du börja odla själv

Vill du börja odla dina egna grönsaker och njuta av egen skörd av goda nyttiga grönsaker. Här tipsar vi om vad man ska tänka med för att lyckas odla sina egna grönsaker.

Det finns flera saker du behöver för att odla dina egna grönsaker: frön, jord och näringsämnen. Frön kan köpas i de flesta trädgårdsbutiker eller på nätet. Jord kan köpas i en trädgårdsbutik eller så kan du göra din egen genom att använda en kombination av organiska och oorganiska material. Näringsämnen kan tillsättas till jorden eller till vattnet som används för att bevattna växterna.

Odla på en solig plats

När du odlar grönsaker är det viktigt att välja en plats som får mycket solljus. Jorden bör också vara bördig och väldränerad. Om jorden inte är bördig kan du tillsätta organiskt material som kompost eller gödsel. Om jorden inte är väldränerad kan du förbättra dräneringen genom att tillsätta sand eller grus.

När du har valt en plats och förberett jorden är det dags att plantera fröna. Följ anvisningarna på fröförpackningen för att få rätt planteringsdjup och avstånd. Se till att vattna fröna regelbundet, men övervattna dem inte. När plantorna har blivit några centimeter höga kan du börja gödsla dem med ett balanserat gödselmedel, till exempel 10-10-10.

Grönsakerna kan skördas när de är mogna. Se till att skörda dem innan de är övermogna, eftersom övermogna grönsaker inte smakar särskilt gott. Njut av att äta dina hemodlade grönsaker!

Odla dina egna örter - olika steg

Välj vilka örter du vill odla

Det finns några olika saker du måste göra för att olyckas odla örter själv. Det första steget är att välja vilka örter du vill odla. Vissa örter är enklare att lyckas med och andra mer känsliga och svåra att odla. Timjan, rosmarin, oregano och mynta, persilja och gräslök kan vara lite lättare att odla, dessa bör vattnas och att jorden torkar ut i mellan man vattnar. Basilika är känslig och svårare att odla, denna bör man vattna lite i taget, jorden ska hållas fuktig jämnt.

Hitta en solig plats

Nästa steg är att välja plats att odla. Hitta en solig plats i din trädgård, gård eller balkong. Om det är lite kyligt väder kan du ha örterna i ett växthus. Det skyddar också din odling från till exempel Råddjur som tycker det är gott att mumsa på örter. Det enklaste sättet att plantera örter är att använda fröplantor. Du kan antingen köpa dem i en butik eller odla dem själv från frön. Om du väljer att odla dina egna plantor ska du se till att starta dem inomhus några veckor före sista frostdatum. När plantorna är tillräckligt stora kan du plantera ut dem i din trädgård eller på din gård.

Glöm inte att vattna

När dina örter väl är planterade är det viktigt att vattna dem regelbundet. Det bästa sättet att göra detta är att använda ett automatisk dropp bevattningssystem.

Tillsätt näring ca en gång per vecka

För att dina örter ska kunna växa ordentligt behöver de gott om näringsämnen. Du kan ge dem dessa näringsämnen genom att tillsätta kompost eller organisk gödsel till jorden. Alternativt kan du också ge dem flytande gödsel en gång i veckan.